Nenad Šakota, autor romana “Dodir” – Intervju

Ako ste poželeli da pročitate knjigu napisanu u maniru holivudskih blockbuster filmskih trilera, koji vas neprestano drže u napetoj neizvesnosti, onda je roman „Dodir“ pravi izbor za vas. Iako su dobri trileri sa elementima mistike, magije i onostranog na našoj književnoj sceni retki, ne treba se čuditi genijalnosti, koja je ispoljena u romanu „Dodir“, jer je autor romana, Nenad Šakota, svestrani pisac sa mnogo interesovanja, kome nije teško palo da napiše delo sa višeslojnom radnjom, koja, poput hobotnice sa raširenim krakovima, doseže do svih sfera ljudske psihe. Upravo zbog takve višeslojnosti, koja nedostaje u našoj književnosti, Hronikama Helma je bila velika čast na ukazanoj prilici za druženje sa autorom Dodira, Nenadom Šakotom.

Hronike Helma: Gospodine Šakota, iz neobaveznih razgovora sa Vama shvatio sam da Vi svoje knjige živite dvadeset četiri sata dnevno. Inspiraciju pronalazite u svakodnevnim zbivanjima i sitnicama koje nas okružuju. Kada Vas je i kako dotakla inspiracija za roman „Dodir“?

Nenad Šakota: Inspiracija za Dodir je počela jednog kasnog popodneva. Putovao sam kući iz grada, i slušao muziku preko slušalica. Ne sećam se tačno kako, ali znam da je sve počelo od jednog pitanja: Šta bi ste uradili ako bi ste sanjali nečije ubistvo, a jedini dokaz zločina je u snu? Muzika je često veoma moćan okidač za mene…

Hronike Helma: Na internetu se nalaze recenzije, tekstovi na blogovima i mišljenja čitalaca o romanu Dodir. Uvek pozitivna. Ali, nigde nema Vašeg mišljenja. Vi ostajete tajanstveni pisac, tiha misterija, pripovedač koji, poput nekih likova iz Vaše knjige, ostaje u senci, odakle, skriven mrakom, radi na novim pričama, koje će naše nerve držati napetim dok ih čitamo. Zbog toga ću se osećati počastvovanim, ako čitaoci čuju Vaše mišljenje o romanu „Dodir“.  Šta je „Dodir“?

Nenad Šakota:  Zadovoljstvo je moje. Dodir je priča prvenstveno o hrabrosti u mnogo oblika. Koliko ste hrabri da oprostite izdaju ljubavi? Koliko hrabri, da se suočite sa ubicom? I, na kraju, da li ste dovoljno hrabri da potražite odgovor i tamo, gde stvarnost, koju poznajemo, ne postoji?

Hronike Helma: Roman „Dodir“ nije vaše prvo delo. Vaš književni rad je zapažen na blogovima u vidu tekstova i priča. Šta čitaocima možete reći o tom vidu Vašeg stvaralaštva?

Nenad Šakota: Pre nego što se pojavio Dodir, najveći uspeh sam napravio sa jednom kratkom pričom koja je izašla u fanzin-u po imenu Raketla. Ujedno, to je moja prva priča o Vampirima. I vrlo sam ponosan na nju.

Hronike Helma: Sada radite na novom romanu. Ispravite me ako grešim, takođe je u pitanju triler…

Nenad Šakota: Radim na novom romanu, ali ovaj put reč je o ljubavnoj priči, gde bitnu ulogu igraju kletva, prošli životi i, naravno, sudbina…

Hronike Helma: Ako bi čitaocima dali odgovor sa velikom tolerancijom za tačnost, kada možemo očekivati da vaša druga knjiga bude objavljena?

Nenad Šakota: Moj plan je da sa ovom knjigom izađem na sajam knjiga 2020. Sad, vreme će pokazati…

Hronike Helma: Ovo pitanje ću postaviti, da bi čitaoci dobili grubu sliku o prirodi vašeg romana. Kada bi ste roman „Dodir“, imajući u vidu stil pisanja, poruku koju nosi i način na koji tu poruku prenosi, zamislili kao osobu, koja bi to istorijska ličnost bila ?

Nenad Šakota: Zaista, teško pitanje. Verovatno, neka javna ličnost iz prošlosti na ovom brdovitom Balkanu, čije je političko putovanje krenulo pošteno, iskreno, a onda se pretvorilo u nešto pohlepno, prazno i sa ukusom pepela.

Hronike Helma: Vi ste veliki poznavalac žanra fantastike, kako knjiga, tako filmova i serija. Vaša grupa na fejsbuku, Fantastikus – books & movies,

https://www.facebook.com/groups/755375897902616/

okuplja veliki broj ljubitelja fantastike. Takođe ste pasionirani sakupljač stripova. Uz sve to, radite na novoj knjizi. Za sve navedene aktivnosti potrebno je vreme. Kako ste postigli da vam dan traje 32 sata?

Nenad Šakota: Isto tako me često upitaju, kako uspevam da započnem, a potom i završim dan sa osmehom. Hrabrost. To je odgovor na Vaše pitanje. Baš kao i u Dodiru…

Hronike Helma: Koju bi ste knjigu, strip, film i seriju preporučili?

Nenad Šakota: Autostoperski vodić kroz galaksiju. Dragonero. Farscape.

Hronike Helma: Danas se u Srbiji dešava procvat književnosti. Pisanje knjiga više nije privilegija „odabranih“. Nažalost, mnogi autori sreću se sa raznim problemima, koje moraju da prevaziđu da bi objavili svoje delo. Kakav savet možete da im date?

Nenad Šakota: Najbolji savet je da verujete u svoje snove. Jer, ako verujete, otvoriće vam se neverovatni putevi, daće vam se šansa da pokucate na vrata i vašeg najvećeg dečačkog sna. Ako sam ja uspeo, zašto ne biste i vi?

Hronike Helma: Gospodine Šakota, bilo je zadovoljstvo razgovarati sa vama. Nadam se da ćemo imati prilike za novo druženje, kada vaš novi roman bude objavljen.

Nenad Šakota: Zadovoljstvo je još jednom, najpre, moje. Hvala Vam na druženju. Nadam se ponovnom susretu sa Vama već sledeće godine.

dragan

dragan

Ostavi komentar