Vladan Zaporožki, autor romana “Arnaut Pavle” – Intervju

Nova scena je nedavno objavila roman “Arnaut Pavle”, autora V. Zaporožkog. U želji da napravim intervju sa autorom, potražio sam ga na fejsbuku. Na žalost, nije ga bilo. Potom sam, u skladu sa urbanom poslovicom “Gugl sve zna”, autora potražio na Guglu. Opet, ništa. Tako sam shvatio da autor romana, gospodin Vladimir Zaporožki, nema profil na fejsbuku. O njemu na Guglu pronađoh samo jednu opskurnu informaciju u kojoj se spominje grad na kraju sveta, na drugoj strani planete.

Potom sam pokušao ponovo. U tražilicu sam ukucao druge reči. Naposletku pronađoh da se Arnaut Pavle prodaje u Delfi knjižarama. Ali, i tu je opis bio kratak: “Misterija o vampirima, fenomenu koji potiče sa naših prostora i danas intrigira ljude širom sveta. Ova knjiga omogućiće da se prodre u središte ove tajne…”

Sve u svemu, ne saznah ništa novo.

Zapravo, o knjizi sam mnogo više doznao iz komentara čitalaca. Navešću neke:

“Ja sam ostao bez reči, meni se ova knjiga mnogo sviđa. Zanima me samo koji je ovo pisac. Prvi put čujem za njega. Ima li još neka njegova knjiga i dal’ je ovo original pisano na Srpskom ili prevedeno sa Ruskog. Po imenu i prezimenu bih rekao da je Rus u pitanju.”

“Knjiga me oduševila. Preporučujem je ljudima koji imaju jako srce, jer su napadi vampira tako opisani da ćete imati osećaj da vam neko stalno stoji iza leđa. Iskreno, okrećem se često iza sebe, nije svejedno posle čitanja ove knjige.”

“Ovo je knjiga koja mi nije dala da je ispustim iz ruke. Spavam sa upaljenim svetlom već nekoliko dana. Najbolja horor priča koju sam pročitala.”

“Odlična, ljubitelji horora sada imate priliku da pročitate pravu horor knjigu. Ostao sam bez reči, napokon nešto po mom ukusu.”

“Prava horor knjiga, iskreno, dok sam čitao dizala mi se kosa na glavi. Lepo opisivanje borbe čoveka i vampira, koji ga postepeno osvaja. Sviđa mi se kako je autor opisivao taj period. Dok sam je čitao uživao sam i proputovao maštom avanturu. Koristio je stare reči, što nas je još više približilo duhu tog vremena. Horor i humor, odlična kombinacija. Preporučujem svima da pročitaju.”

To su utisci čitalaca. Ali, o autoru ni jedne jedine reči. A, onda sam, zahvaljujući Novoj sceni, dobio email adresu gospodina Vlada Zaporožkog, na koju sam poslao unapred pripremljena pitanja.

Hronike Helma: Gospodine Zaporožki, vi niste prisutni na društvenim mrežama. O vama nema nikakvih podataka na Guglu. Uz to, moram priznati da ime Vlad Zaporožki odiše misterioznošću. Pretpostavljam da je u pitanju umetnički pseudonim, te vas neću pitati za pravo ime. Ipak, šta čitaocima možete reći o sebi, pre nego što pređemo na razgovor o knjizi?

Vlad Zaporožki: Nema tu nikakve tajne, to je moje ime i prezime, ali nisam od onih ljudi koji vole popularnost i javna izlaganja. Više volim da to budu moje knjige, ja bih ipak ostao u njihovoj senci.

Hronike Helma: Kojim bi ste rečima čitaocima predstavili svoj roman?

Vlad Zaporožki: Knjiga govori o istorijskom periodu koji je malo poznat javnosti. Potrudio sam se da predstavim borbu čoveka i zla i pravu istinu o vampirima. Pavle se bori sa bolešću koja ga iz dana u dan pretvara u ono što ne želi. Ali je borba za opstankom postala jača od svega, čak i od ljubavi, prijatelja, pa i od samoga sebe.

Hronike Helma: Napisali ste horor roman. Zašto baš taj žanr?

Vlad Zaporožki: Horor je oduvek moja strast. Fascinirala me reč vampir. Saznao sam da potiče iz Srbije, bolje reći iz Medveđe, gde je prvi put i pomenuta u Visumu. Sve me je to inspirisalo, da iz toga može da se rodi lepa priča.

Hronike Helma: Kroz Vašu knjigu na trenutke provejava humor. Kako ste uspeli da spojite dve, naizgled, nespojive stvari: Stravu i duhovitost?

Vlad Zaporožki: Humor je deo svakodnevnog života, a srpski narod je jako duhovit, tako da nije bilo teško sklopiti duh srpskog naroda sa strašnom pričom. Meni je ta kombinacija bila zanimljiva i eto je knjiga.

Hronike Helma: U knjizi ste pisali o istinitom događaju, koji se desio u Srbiji pre skoro tri veka. Po informacijama koje imam, reč je o jedinom slučaju pojave vampirizma u svetu, koji je medicinski dokumentovan. Koliko ste u Vašem romanu dali prostora istorijskim činjenicama, a koliko je knjiga plod Vaše kreativnosti?

Vlad Zaporožki: Nelogične su mi neke stvari koje sam pročitao o Pavlu Arnautu, onda je krenula potraga koja je trajala dosta dugo, ali se isplatila. Došao sam do puno korisnih informacija o Pavlu i vampirima uopšte. Onda sam sve to kombinovao sa Visumom. Oko 90% knjige je pisano po istinitim događajima.

Visum et repertum,
jedini medicinski izveštaj na svetu,
koji potvrđuje postojanje vampira

Hronike Helma: Imajući u vidu vaš odgovor, i uverljivost kojom je „Arnaut Pavle“ napisan, moram da vas pitam, da li ste imali susret sa vampirom?

Vlad Zaporožki: Mislim, da sam sve rekao u svojoj knjizi.                                

Hronike Helma: Da li ste tokom istraživanja i prikupljanja materijala nailazili na još neka neobična saznanja, koja nisu spomenuta u vašoj knjizi?

Vlad Zaporožki: Uvek postoje neka saznanja, koja pisac čuva za sebe, možda za neku drugu knjigu.

Hronike Helma: Arnaut Pavle je Vaša prva knjiga. Naišla je na izuzetno dobar prijem kod publike. Zbog toga verujem, da će se čitaoci obradovati Vašoj novoj knjizi, koju ste upravo spomenuli. Šta možemo da očekujemo u njoj?

Vlad Zaporožki: Trenutno radim na drugoj knjizi, ne znam kada ću je završiti. Takođe horor, nevezano za vampire.

potpisi lekara i oficira
u
Visum et perpetum

Hronike Helma: Nedavno ste bili na proputovanju na kome ste sakupljali materijal za nove priče. Možete li čitaocima dati nagoveštaj, da li se putovanje isplatilo?

Vlad Zaporožki: Jeste, isplatilo se. Imao sam dosta čudnih susreta i neobičnih dogadjaja, koji su me inspirisali za  nove knjige.

Hronike Helma: Kao pisca jedne kvalitetne knjige, koja je za kratko vreme postala hit, koja su vas druga dela inspirisala? Koje knjige bi ste preporučili čitaocima?

Vlad Zaporožki: Volim da čitam ruske pisce, jer oni unose dušu u priče. Književnost za mene predstavlja umetnost duše i mašte.

Visum et repertum

Hronike Helma: Šta bi ste preporučili, kakav savet dali neobjavljivanim piscima, koji se sreću sa raznim problemima kada dođe trenutak da objave svoje delo?

Vlad Zaporožki: Da ne odustaju od svojih dela, uvek ima zainteresovanih, na primer Nova scena.

Hronike Helma: Gospodine Zaporožki, iako je ovo bio najneobičniji intervju koji sam radio, moram priznati da mi je bilo zadovoljstvo upoznavati Vas. Nadam se, da ovo neće biti naš poslednji kontakt. Želim Vam puno uspeha u daljem radu, i još mnogo dobrih knjiga.

Vlad Zaporožki: Bilo mi je zadovoljstvo.

dragan

dragan

Ostavi komentar