Novo doba

Otprilike nas još tri nedelje dele od dvadesetog decembra, koji je ljubiteljima fantastike najavljen kao početak novog doba. Starog se nerado sećamo, zbog neslavnog kraja i propusta u realizaciji osme sezone Igre prestola.

Da se u najavi malo ugledamo na „Grlom u jagode“… Tog dvadesetog decembra, dve hiljade devetnaeste godine, osim pretprazničnog raspoloženja, prikupljanja para za doček, planiranja šta ćemo da obučemo ili prkosnog negiranja da Nova godina treba da se slavi, iako se u većini slučajeva napijemo poput svih ostalih, Netflix će prikazati Vešca (The Witcher), seriju iz žanra epske fantastike, adaptaciju koja je urađena po uzoru na knjige „Serijal o vešcu“, poljskog pisca Andrzeja Sapkowskog.

Iako su brojni fanovi epske fantastike (među njima i moja malenkost) seriju dočekali sa negativnim komentarima zbog izbora glumaca, prikazivanje Vešca je postalo jedan od najiščekivanijih događaja na kraju ove godine.

Netflix se pobrinuo da događaj postane još iščekivaniji, jer je u narednih dvadeset dana organizovao niz događaja i promocija, koji bi dvonožnu populaciju planete, koja ima moć govora, trebalo još više da zainteresuju za najavljeni spektakl.

Hronike Helma vam u nastavku prenose šta možete očekivati.

Tokom narednih dvadesetak dana IGN (sajt koji objavljuje vesti i kritike), deliće ekskluzivne zakulisne materijale, intervjue sa glumcima, slike i snimke, uključujući snimak velike bitke koja se odigrava u seriji.

Henry Cavill, glumac kome je pripala uloga vešca Geralta, glavnog lika u adaptaciji, trećeg decembra će promovisati seriju u emisiji „Uživo sa Jimmy Kimmelom“.

Takođe trećeg decembra, u Los Anđelesu, u Kaliforniji, biće organizovan masovni skup fanova serije. Netflix je već objavio poziv: “Nemojte bežati od svoje sudbine – prijavite se odmah. Ljudi, vilenjaci, veštice, čudovišta i čarobnice su dobrodošli. Ako dolazite u kostimu, molimo vas da oružje ostavite kod kuće.“

Osim zabave u kostimima, za posetioce koji to budu želeli, i uz obavezu da se gost unapred najavi, biće organizovana dva iskustva upoznavanja sa svetom u kome se radnja serije odvija. Pretpostavlja se da će, kao deo iskustva, biti prikazana prva epizoda serije.

Pre prikazivanja, gosti će proći kroz foto sesije, dobiće poklone, i proći će kroz interaktivne stanice, koje će im pružiti neponovljivo iskustvo prolaska kroz svet Vešca.

Potom će, sedmog decembra, Henry Cavill u Argentini posetiti Comic Con, konvenciju ljubitelja i stvaralaca stripova, koja je, po svemu što se tamo može videti, pravi praznik fantastike.

Od desetog do trinaestog decembra u Manili će biti organizovana slična manifestacija onoj u Los Anđelesu. Dvanaestog decembra manifestaciji će se pridružiti Henry Cavill u društvu pisca i izvršnog producenta, Lauren Hissrich.

Dan kasnije, četrnaestog decembra zvezde serije, Anya Chalotra i Freya Allan (Jenefer i Ciri), biće gosti na  madridskom Heroes Comic-Conu.

Prva premijera serije, sa crvenim tepihom za glumce, sa brojnim tv ekipama, svečanim zvanicama i gostima, i, naravno, uz mnogo aplauza, biće održana šesnaestog decembra u Londonu. Osim glumaca, premijeri će prisustvovati kreatori serije, na čelu sa producentom Lauren Hissrich.

Nakon Londona, premijera će osamnaestog decembra biti održana u Varšavi, glavnom gradu Poljske. I, tu zaplet počinje. Ekipi, koju će činiti glumci Henry Cavill, Anya Chalotra, Freya Allan, Joey Batey, i producent Lauren Hissrich, pridružiće se Tomasz “Tomek” Bagiński, još jedan producent koji je radio na seriji.

Poreklom iz Poljske, Bagiński spada u grupu najzaslužnijih za svetsku popularnost Vešca, jer je režirao intro za drugi i treći deo istoimene igrice.

Još uvek se ne zna, da li će premijeri u Varšavi prisustvovati autor knjiga o vešcu, čovek od koga je sve počelo, Andrzej Sapkowski. Iz Netflixa su izjavili, da bi bili iznenađeni da se Sapkowski ne pojavi.

Ostaje nepoznanica, da li izjavu o dolasku ili nedolasku Sapkowskog treba čitati između redova, jer razlog za nedolazak ne postoji. Nesporazum, koji je Sapkowski imao sa kompanijom CD Projekt, pod čijim su okriljem napravljene igrice o vešcu, i za koju je Baginski režirao intro, rešen je početkom ove godine.

Naime, u vreme kada je CD Projekt pravio planove za stvaranje igrice, kompanija je Sapkowskom ponudila isplatu u vidu procenta od zarade. Smatrajući da igrica neće postići veliki uspeh i da neće doneti veliku zaradu, Sapkowski je ponudu odbio i zatražio je da mu se isplati fiksna suma.

Par godina kasnije, nakon stvaranja nekoliko igara o vešcu, koje su ostvarile mnogo veću zaradu od očekivane, Sapkowski je shvatio da je pogrešio kada je odbio isplatu na procenat i zatražio je veći honorar u iznosu od 16,1 miliona dolara.

Iz informacija koje je objavio poljski informativni list Puls Biznes, CD Projekt je pristao da Sapkowskom isplati određenu sumu, koja je prilično manja od traženih 16,1 miliona, a ipak mnogo veća od sume koju su bili u obavezi da daju. Iz CD Projekta objašnjavaju, da su ponuđenu sumu spremni da isplate jer žele da imaju dobre odnose sa Sapkowskim.

Ako je verovati rečima advokata, obe strane su spor rešile sporazumno i pristale su na nagodbu, te više ne postoji razlog za netrpeljivost između Sapkowskog i Baginskog, a samim tim i za nedolazak pisca na premijeru.

Drugi povod za izostanak Sapkowskog sa premijere mogle bi da budu razlike između serije i knjiga. Jedna od promena, koje su urađene u seriji je dodeljivanje uloga crnim glumcima, što odudara od slovenskih motiva, koji su prisutni u serijalu o vešcu.

Producent serije, Lauren Hissrich, tokom letnjih meseci našla se pod kritikama zbog takvog kastinga.

Kao odgovor kritičarima, Lauren je izjavila da se trudila da u seriji sačuva slovenske motive, ali da je priča morala da se prilagodi, jer će serija Veštac biti prikazana u 190 zemalja sveta, od kojih mnoge nisu slovenske, niti kao domicilno stanovništvo imaju ljude bele rase.

Drugi razlog za odabir nekih glumaca, koji imaju tamnjiju boju kože nego što je to bilo uobičajeno u nekom slovenskom srednjovekovnom ambijentu, Lauren Hissrich obrazlaže činjenicom da su se u odabiru rukovodili glumačkim kvalitetom kandidata, a ne rasnom pripadnošću, a na optužbe da je time umanjila slovenski element u seriji, odgovara da se slovenska kultura ne može svesti na boju kože.

Ako uz sve što je navedeno uzmemo u obzir izjavu Sapkowskog, koji kaže da je adaptacija jedno sasvim novo delo, i da njeni kreatori imaju punu umetničku slobodu, onda zaista ne postoji razlog da Sapkowski ne dođe na premijeru zbog promena i razlika koje postoje između serije i knjiga.

Dva dana nakon osamnaestog, sa Sapkowskim ili bez njega, osvanuće dvadeseti decembar (osim ako ovim ne doslutim nekakvo zlo, pa ne bude ni Sapkowskog, ni decembra, a ni nas. Kako je krenulo sa ovim zemljotresima, ništa nije sigurno). Elem, ako se ne desi nešto od ovoga što sam naveo u zagradi, tog dana će Henry Cavill gostovati u emisiji Grahama Nortona, zajedno sa zvezdama iz Rata Zvezda.

A, onda… Istog dana, u 12:00 po kalifornijskom vremenu, Netflix će širom sveta prikazati celu prvu sezonu serije Veštac (The Witcher).

I novo doba za fanove epske fantastike će početi. Kakvo će biti i koliko će trajati, čuće se.  

dragan

dragan

Ostavi komentar