Jednog dana vratićemo se na Pandoru – Avatar 2, 3…4?

Pre par dana gledao sam trejler. Pisalo je, „Avatar 2- Oficijelni trejler“.  Naravno, na engleskom. Inače se ne bih tako lako nasankao 🙂 Ili, možda, bih, jer nakon decenije čekanja sve je moguće… A, trejler… Lep, urađen, efektan. Zadivljujući. Što bi rekao Đorđe Čvarkov, to je bilo Nešto.

Doduše, na trenutak mi se učinilo da na snimku vidim Ridika. Uz njega, i neke scene su mi bile poznate, ali, imajući u vidu da sam ovih dana gripozan i suznih očiju, i da sve oko sebe vidim uduplano ili, u najmanju ruku, obavijeno maglom, pojavu Ridika i deja vu scene pripisah svome nesigurnom čulu vida. U vezi toga bih napomenuo onima, koji koriste proizvode moderne hemije: Ostavite se droge, grip je bolji. Naravno, samo je potrebno da pronađete pravi pelcer 😀

No, da se vratimo trejleru. Jer, o, Bože, radosti moje, Avatar 2 je napokon u najavi.

Na žalost, trejler je napravio neki fan 😀 iako u njemu ima scena koje do sada nisu viđene, i koje, možda, zaista potiču iz filma. Ubrzo nakon trejlera pojavio se tekst, koji nam donosi mnoštvo detalja o dugoočekivanom nastavku.

Kao veliki pristalica teorija zavere, koji sumnjičavim okom gleda, čak, i vrapca, kada mu ovaj sleti na ogradu balkona, (i jedva se suzdržava da ga ne pita: priznaj, za koga radiš?), ne verujem u slučajnosti.

Pogotovo je čudno, da trejler za Avatar 2, koji je napravio obožavatelj, zaista sadrži detalje koji u vreme objavljivanja nisu bili poznati. Zbog toga sam sklon da poverujem, da je trejler deo dugoročne marketinške strategije. Možda zbog opipavanja kakvo je raspoloženje tržišta, jer nema sumnje da će u film biti uloženo mnogo para, verovatno mnogo više od 310 miliona dolara, koliko je po najvišim procenama mogao da košta prvi deo.

Da u kreiranju nastavaka Avatara zaista postoji dugoročna strategija, potvrđuje James Cameron, režiser, producent i scenarista, koji najavljuje čak četiri nova filma. Po njegovim rečima Avatar 2 bi, nakon mnogo odlaganja, trebalo da bude prikazan u bioskopima 17-tog decembra, 2020. godine. Potom bi na svake dve godine bio prikazan po jedan nastavak, sve do 17-tog decembra 2027. godine, zaključno sa filmom Avatar 5.

James Cameron

Nazivi svih nastavaka su poznati, iako, sudeći po Cameronovim rečima, mogu biti promenjeni:

-Avatar 2: Put vode

-Avatar 3: Nosilac semena

-Avatar 4: Jahač Tulkuna

-Avatar 5: Potraga za Ejom

Barem je takav plan, rekao je Cameron.

Pisac ovih redova veruje, da će plan biti ostvaren barem sa drugim delom, jer je snimanje Avatara 2 završeno u novembru 2018. Godine. Doduše, snimljeni materijal čini samo mali deo filma, i filmsku ekipu čeka još mnogo digitalnog posla, ali će taj posao, sudeći po Cameronovim obećanjima, biti završen za tri godine.

Glumaćka ekipa će ostati ista. Takođe će neki likovi (Stepehen Lang i Sigourney Weaver) koji su u prvom delu poginuli, biti vraćeni u život. Cameron ne otkriva na koji će način to biti učinjeno, već samo kaže da je to, na kraju krajeva, naučno-fantastična priča. Za Langa kaže, da će biti glavni negativac u sva četiri nastavka.

Stephen Lang

Poginula i u najavi oživljena Sigourney Weaver je izjavila, da će njen novi lik biti neobičan poput Na’vijeve osobine da se povežu sa životinjama. Imajući u vidu da se dobar deo filma odvija pod vodom, i da je za potrebe snimanja glumica naučila da roni, možemo pretpostaviti da će taj lik biti neko morsko stvorenje.

Staroj glumačkoj ekipi, koju u osnovi čine Zoe Saldana i Sam Worthington

pridružiće se novi članovi: Oona Chaplin (Igra prestola), Cliff Curtis (Strah od mrtvih koji hodaju) i  Edie Falco (Porodica Soprano), koja će glumiti lik generala Ardmora.

Osim navedenih, spominju se Kate Winslet, Michelle Yeoh (Zvezdane staze: Otkriće), Jemaine Clement i legendarni Vin Diesel.

Na pitanje, da li će nastavci Avatara biti povezani, Cameron je izjavio da će svaki film biti zasebno delo, pa ipak, oni koji budu gledali sve filmove, zapravo će gledati jednu epsko-fantastičnu sagu.

Radnja u Avataru 2 odvija se nekoliko godina nakon zbivanja u prvom delu. Sully je poglavica, a Neytiri velika sveštenica klana. Događaji u drugom delu biće fokusirani na njihovo dete. U Avataru 2, Sully i Neytiri imaju osmogodišnju kćer. Takođe je poznato, da će se jedan deo radnje odvijati izvan šuma Pandore, u podvodnom i vulkanskom okruženju. Cameron obećava, da će biti prizora, koji će gledaoce ostaviti bez daha.

Već sada se može zaključiti, da će zaista biti tako. Kreatori novog filma neće dozvoliti da se njegov uspeh oslanja samo na slavu koju je postigao prvi deo, jer po Cameronovim rečima, od uspeha koji bude postigao „Avatar 2: Put vode“ zavisi datum prikazivanja trećeg nastavka. Ako se sve odvija kako je zamišljeno i drugi deo donese planiranu zaradu, treći nastavak možemo očekivati 2023. godine.

Jedino je ostala neizvesnost, da li će drugi deo imati kapacitet da ponovi ili da se po uspešnosti barem primakne prvom filmu, koji je čitavu deceniju bio na prvom mestu na listi filmova koji su ostvarili najveću zaradu.

Da li Avatar 2 ima taj kapacitet, videćemo 17. decembra 2021. godine.

dragan

dragan

Ostavi komentar