Nešo Popović – Šoneri, autor romana “Drugo carstvo” i koautor priča o Mirku Pladunjali – Vogonskom pripravniku – Intervju

Nešo Popović – Šoneri, autor Drugog carstva

Kada sam Nešu Popovića – Šonerija pitao da napravimo intervju, nagovestio sam da bi taj intervju istovremeno mogli da uradimo i sa Petrom Rapaić, jer su oboje pisali o avanturama Mirka Pladunjala čiji sam vatreni fan.

Ako se pitate o kakvom se delu radi, previše siromašan bio bi opis ako bih rekao da je “Mirko Pladunjala – Vogonski pripravnik” satirična, urnebesna parodija, čije je stvaranje započelo kao pisanje jedne priče, da bi se potom pretvorilo u serijal priča, koje su, naposletku, prerasle u knjigu.

Ovaj svoj opis smatram siromašnim, jer se radi o parodiji koja će zaista promeniti svet. O takvoj temi na takav način još niko, nikada, nigde nije pisao.

Ako se pitate zašto mi je prethodna rečenica ovakva kakva je, reći ću vam da je to Mirkov uticaj na mene. Kakav uticaj, videćete kada pročitate knjigu o urnebesno smešnim avanturama Mirka, najsamouverenijeg pisca u celom Univerzumu.

Elem, šalu na stranu, ali pristup i tema o kojoj su Nešo Popović i Petra Rapaić pisali zaista su originalni i zato sam želeo da napravim istovremeni intervju sa oba autora priča o MIrku Pladunjali.

Međutim, moja zamisao nije dugo potrajala. Tek onoliko koliko mi je trebalo da malo podrobnije zađem u Nešino i Petrino stvaralaštvo. Kada sam se upoznao sa njihovim kompletnim opusom, moja zamisao o zajedničkom intervjuu otišla je u zaborav, jer oba autora iza sebe imaju toliko napisanih tekstova, blogova, priča i knjiga te ni zasebni intervjui neće biti dovoljni da se dotaknemo svih tema i svih njihovih dela.  

Hronike Helma: Nešo, pre nego što pređemo na priče o Mirku Pladunjali i drugim tvojim delima, postaviću ti jedno pitanje, koje ću postaviti i Petri ako mi pruži priliku za intervju. Dakle, očigledno se radi o nekoj, da se tako izrazim, nedovoljnosti. Ili sam ja nedovoljno informisan ili si ti nedovoljno marketinški zastupljen. Šta je od navedenog u pitanju? Ovo pitanje sam ti postavio, jer znam da imaš vrhunske rukopise koje bi ljudi sa zadovoljstvom čitali, a mnogi zapravo ne znaju da im se oni nalaze nadohvat ruke.

Nešo Popović – Šoneri: Uh, prvo pitanje, pa odmah po tankim žicama. Marketing, bolna tačka mnogih pisaca, pa tako i mene. Nekako sam uvek izbegavao da se suviše samoreklamiram, jednostavno sam pustio da za mene rade moje priče. Kada sam pre osamnaest meseci objavio roman „Drugo carstvo“, mogao si da natrčiš na taj podatak u brojnim FB grupama. Na žalost, nisam uspeo (ili se nisam dovoljno potrudio) da doprem do neke veće medijske kuće, koja bi malo pogurala mog prvenca (ovde ne mislim na mog sina). Nakon toga sam bio u blagoj depresiji i tek sam skoro godinu dana kasnije malo više pažnje posvetio marketingu. Čini mi se da svakog dana neko novi sazna za moj roman i priče. To je spor proces, jer se sve svodi na preporuke čitalaca, a ne na plaćene objave. Ali dobro, proces možda jeste sporiji, ali se nadam da će dati stabilnije rezultate. Naravno, ne bih imao ništa protiv da me pogura neka medijska ili marketinška kuća. Ako neko od njih čita ovaj intervju, slobodno mogu da se jave. Za pare ćemo lako, svaki milioniti dinar je njihov.

Hronike Helma: Zajedno sa Petrom Rapaić napisao si knjigu o Mirku Pladunjali. To je jedinstveno satirično i duhovito delo u kome bi svako mogao da se pronađe. Pogotovo pisci i izdavači 🙂 Šta o Mirku Pladunjali kaže jedan od njegovih autora? Da ne ostanem nedorečen, kada kažem jedan od autora mislim na tebe, mada ću isto pitanje postaviti i Petri ako mi, kao što sam već napomenuo, pruži priliku da napravimo intervju. Dakle, ko je i šta je Mirko Pladunjala?

Nešo Popović – Šoneri: Mirko je ultimativni pisac. Prezire sve savremene pisce, uvažava po nekog klasičara i misli…  Ne, ne misli, Mirko zna da je napisao najbolju knjigu u univerzumu. Univerzum se ne slaže sa tom konstatacijom i zbog Mirkove neobjavljene knjige mu preti implozija. Mirko je nastao kao odgovor umetničkom (a i svakom drugom) egoizmu koji nas okružuje. Pošto smo i Petra i ja okrenuti knjigama, jasno je da nam je taj svet pružio najviše inspiracije. Zapravo, da ne idemo suviše duboko, Mirko nam se činio kao jedna zabavna priča, koju smo želeli da ispričamo. Pa kom opanci, kom ribotk patike…

Hronike Helma: Jednom prilikom si izjavio ili sam, barem, ja tako shvatio, da ste Petra i ti naizmenično pisali poglavlja o čijim ste se sadržajima unapred dogovarali, mada se dešavalo da taj dogovor izostane. Da li se dešavalo da se iznenadiš sadržajem poglavlja koje je ona napisala, a koje bi ti trebalo da nastaviš? Da li se dešavalo da priča krene nekim drugim tokom od očekivanog?

Nešo Popovć – Šoneri: Pisanje Mirka je bilo posebno iskustvo za oboje, jer smo po prvi put pisali u „četiri ruke“. Kao što si rekao, naizmenično smo pisali poglavlja i jednom nedeljno smo ih objavljivali na našim blogovima. Dogovarali smo se uopšteno, ali je svako imao slobodu da priču vodi kako misli da treba. Čak nismo ni znali kako će defintivno izgledati poglavlje dok ga druga strana ne objavi. Očekivani tok? Kod Mirka ne postoji očekivani tok, samo neočekivani.

Hronike Helma: Knjiga “Mirko Pladunjala – Vogonski pripravnik” još uvek se nije pojavila u štampanom obliku. Čitaoci mogu da pročitaju delove na linkovima

https://shonery.rs/category/mirko-pladunjala-vogonski-pripravnik/

https://www.wattpad.com/story/214491951-mirko-pladunjala-vogonski-pripravnik

Da li će knjiga o Mirkovim avanturama biti odštampana?

Nešo Popović – Šoneri: Mirkove avanture su trenutno u fazi glancanja. Trenutno sređujemo celu priču, ubacujemo/izbacujemo scene, metemo viškove, popunjavamo rupe. Čekamo da beta čitaoci daju svoj sud o Mirkovim avanturama. Za sada su komentari poprilično ohrabrujući. Nakon toga, proći ćemo ponovo kroz celu priču. A onda će nebo biti granica. Da, planiramo da Mirko ode u štampu. Da li ćemo ga dati u naručje neke od izdavačkih kuća ili će u pitanju biti samizdat, još uvek ne znamo. Izdavačke kuće, imate svu slobodu da započnete licitaciju.

Hronike Helma: Kao što je već spomenuto, “Mirko Pladunjala – Vogonski pripravnik” neće biti tvoja prva knjiga u štampanom obliku, jer si jednu već objavio. Ta knjiga se zove “Drugo carstvo”. Radi se o trileru koji je napisan u filmskom maniru, sa mnogo napetih scena ispunjenih surovim terorizmom, špijunažom, kriminalom i beskrupuloznom politikom. Dakle, ima svega što nas okružuje i što je svakoga dana sastavni deo našeg života. Ipak, ti si u Drugom carstvu takvim pojavama dao filmski pečat. Dok čitamo tvoju knjigu imamo osećaj da gledamo pravi filmski spektakl, zbog čega te sa pravom nazivaju srpskim Den Braunom (Da Vinčijev kod, Anđeli i demoni, Inferno…). Dakle, upoređuju te sa jednim od najboljih svetskih pisaca triler romana.  Da ne bih ostao nedorečen u vezi spomenutog poređenja navešću par izjava o Drugom carstvu, koje sam pronašao na internetu. Izjave su napisali tvoji čitaoci.

“Roman pun zapleta, napetosti, koji vas drži u neizvjesnosti do samog kraja….. SVAKA ČAST!”

“Odlicna priča, lepo uklopljena. Zanimljiv način uvođenja likova i njihove veze.”

“Odličan triler koji ti ne da da napraviš pauzu. Jedva čekam još.”

“Jedan od najperspektivnijih pisaca danas.”

“Odličan roman. Pitak, interesantan, tema aktuelna, priča zaokružena. Preporučujem ga od srca. Nadam se da će jednog dana i film biti urađen po njemu. Pohvale autoru sa željom da nastavi i dalje da piše.”

Ovakvih objava ima još, ali bi predugo trajalo ako ih sve navedem. Kao što rekoh, ovo su komentari čitalaca. A šta o Drugom carstvu kaže njegov autor? Kojim bi rečima one ljude, koji još uvek nisu pročitali tvoju knjigu, uveo u svet zavera, kriminala i opasnosti o kojima si pisao u Drugom carstvu?

Nešo Popović – Šoneri: Čitam ovo tvoje pitanje i crvenim. I dalje mi bude neobično kada me drugi hvale. Spavaš li mirno, Dene Braune? Šalu na stranu, volim njegove knjige, uvek mi daju tačno ono što očekujem. Može samo da mi laska poređenje sa njim. Mada, daleko sam od Brauna, on je tamo po Amerikama, a ja sam na Balkanu.

„Drugo carstvo“ je uzbudljiv i brz roman. Sa popriličnom sigurnoću mogu da vam garantujem dobru zabavu dok čitate ovaj roman. Najbolje je reći da je – filmičan. To je izraz, koji je upotrebio najveći broj čitalaca, ( pa i ti) i mislim da ga odlično oslikava. Možda treba da kažem i:  Ne ispušta se iz ruku?

Hronike Helma: Na facebooku imaš stranicu posvećenu knjizi

Drugo carstvo – Nešo Popović Shonery

Takođe imaš stranicu na kojoj objavljuješ neke od svojih tekstova

Nešo Popović – Shonery@NesoPopovicShonery

A tu je i profil

https://www.facebook.com/shonery

Iz navedenih linkova se vidi da imaš aktivnu komunikaciju sa čitaocima. Međutim, nigde nisam naišao, a možda mi je promaklo… gde može da se kupi “Drugo carstvo”?

Nešo Popović – Šoneri: Ima me po društvenim mrežama i rado ćaskam sa čitaocima. Kada kažem društvene mreže, pre svega mislim na FB. Instagram imam reda radi, tviter, tik-tok i slično su mi potpuno nejasni. Moguće je da imam suviše godina.

Knjiga može da se kupi isključivo preko mene (cena je i više nego simbolična), pošto me nema u knjižarama. Možda se to promeni u skorije vreme. A možete i potpuno besplatno da „skinete“ elektronsku verziju. DA ne bude posle, uzeo nam pare, a knjiga je – njah. Zapravo, imam znatan broj čitalaca, koji su prvo pročitali elektronsku verziju, a onda poželi i primerak u papiru.

Hronike Helma: Odnekud imam informaciju da je u tebi sazrela ideja za nastavak Drugog carstva. Neću te pitati da li si počeo, dokle si stigao i kada će biti gotovo pisanje, jer je to pitanje koje se nikada ne postavlja umetnicima. Počećeš kada budeš želeo i završićeš kada ga završiš. Ali ću te zato zamoliti da u par crtica, dovoljno kratkih da ništa ne otkriješ, a ipak dovoljno detaljnih da zainteresuješ čitaoce, opišeš šta nas čeka u nastavku Drugog carstva?

Nešo Popović –  Šoneri: Stvarno nema smisla da pitanja budu lične prirode. 🙂

Dobro si informisan. Inspektorka Jelena Todorović se u novoj avanturi neće sukobljavati sa tajnim društvima. Ovog puta će u pitanju biti lov na jednog čoveka, na serijskog ubicu.

Napisan je kostur romana i iskreno se nadam da ću završiti i roman i odraditi izlazak istog iz štampe do ovogodišjeg Sajma knjiga. Mada, kako je krenulo, ovogodišnji Sajam će biti virtuelnog tipa.

Hronike Helma: Drugo Carstvo nije prva knjiga koju si napisao. Prvu si napisao krajem dvadesetog veka i to za nekoliko dana….

Nešo Popović – Šoneri: Ko li te obaveštava o meni i za koga radiš kad sve znaš? Imao sam dvadest, pogledao sam film „Zaljubljeni Šekspir“ i napisao ljubavni roman/novelu Potraga. Možda odvojim vreme i posvetim se sređivanju te priče. Drag mi je, ne samo zato što je u pitanju prvenac, već i zato što je u pitanju potpuno lirska priča. Eh, mladosti…

Hronike Helma: Osim knjiga pišeš i priče. Između ostalih neke spadaju u žanr fantastike i horora. Čitaoci su na njih reagovali istovetno kao što su na “Drugo carstvo”, znači veoma pohvalno. Gde pronalaziš inspiraciju ili je, možda, bolje da pitam kako te pronalazi inspiracija? U kom trenutku osetiš onaj klik, koji te tera da napišeš neku?

Nešo Popović – Šoneri: Priče su zapravo bile ono što sam želeo da podelim sa svetom. Mnoge priče su nastale samo zato što živimo tu gde živimo. Pomisli samo na one koji žive u dosadnim zemljama, pa moraju da izmišljaju. Ovde to nije slučaj, mi živimo apsurd, zato su Alan Ford i Pajtoni ovde odlično prihvaćeni. Lako je ovde biti komedijaš. Bilo je priča koje sam odsanjao ili bar neke njihove delove odsanjao. Poprilično sam napisao i kao odgovor na zadatu temu (to se pokazalo kao dobar okidač). Ima tema i ideja, mada me ubi lenjost…

Hronike Helma: Hoćeš li čitaoce ovog intervjua počastiti nekom pričom? Možda neki link po tvom izboru sa tvog sajta ili nekog drugog portala…

Nešo Popović – Šoneri: Teško je odabrati najdraže. Ali evo, iz svake oblasti po jedna:

– prva o Peri Piskaroviću  

– fantastika

– horor

– humor

– ozbiljna

– ljubavna

Hronike Helma: Iz priča koje si naveo vidi se da ne pišeš samo o fantastici i hororu. Pa ni samo o ljubavi. Tvoje stvaralaštvo je raznovrsno. U poslednje vreme akcenat si stavio na Peru Piskarovića. Ko je gospodin Piskarović? O čemu se tu radi?

Nešo Popović – Šoneri: Kada sam započinjao blog (pre nekih šest, sedam godina), mislio sam da ću pisati samo kratke priče i to one koje su prožete humorom. Inspiracija mi je bio Efraim Kišon. Tako je nastao Pera Piskarović i on je, zapravo, moj najstariji lik. On je novinar, koji često upada u neke tragikomične situacije. Pera je glas malog čoveka protiv koga se sve okrenulo, a on je i dalje tu. Povremeno opisuje i gluposti, koje se dešavaju meni ili nekom bliskom. Perini problemi su obično realni, ali često karikirani do besmisla. Peri se često vraćam, pogotvo kada kroz humor i satiru želim da ukažem na neku pojavu u društvu.

Hronike Helma: Ti si aktivni bloger. Recimo, ja sam redovno pratio tvoje književne osvrte na knjige koje si pročitao. Takođe si iz meseca u mesec pisao o knjigama koje su upravo objavljene. Slobodno nadopuni moju misao, jer znam da nisam naveo sve teme o kojima si pisao. Uz to, želeo bih da te pitam na kojim portalima tvoji blogovi mogu da se pronađu?

Nešo Popović – Šoneri: Iz bloga je sve i nastalo, tako i sva ova pisanija. Moj blog je jedna svaštara, tu su priče (humor, fantastika, ozbiljne), osvrti na pročitane knjige, lični stav o onome što nas okružuje, romani u nastavcima. Posetite

https://shonery.rs/

i tu ćete naći sve što sam napisao. 

Ima me po brojnim FB grupama, ali sajt naveden u redu iznad je najbolja opcija.

Hronike Helma: Jednom prilikom sam video spisak knjiga koje si pročitao za samo jedan mesec. Sećam se da sam tupo zurio u taj spisak i u sebi se pitao: “Ali…kako? Ali… kako? Ali… kako?” Trajalo je to ponavljanje nekoliko minuta, jer je spisak bio impozantan… dug… Ma, šta dug, bio je predugačak.

Kako postižeš da pročitaš toliko knjiga?

Nešo Popović – Šoneri: Lako, stranicu po stranicu. Obično čitam jednu knjigu u papiru, a drugu u elektronskoj formi. Brzo čitam i koristim svaku priliku za čitanje – u redovima, u prevozu, dok šetam psa, ispiram sudove…  U proseku pročitam oko 100+ knjiga godišnje.

Inače, za moju dragu prijateljicu i saučesnicu u pisanju Mirka, Petru, ja sam potpuni amater. Broj njenih pročitanih knjiga je poprilično veći.

Hronike Helma: Kada bi Mirko Pladunjala bio realni lik, kakav bi mu savet dao u vezi objavljivanja knjige?

Nešo Popović – Šoneri: Mirko, ne hvataj se u kolo, nije to za tebe, bolje je da uzgajaš jabuke.

Hronike Helma: Šta te nisam pitao, a trebalo je?

Nešo Popović – Šoneri: Šta ću prvo uraditi kada postanem bestesler pisac? Kupiti kuću na moru i samo gledati u plavo.

Hronike Helma: Nešo, hvala ti na vremenu koje si izdvojio za ovaj intervju. Želim ti puno uspeha u daljem radu i nadam se da ćemo imati priliku da ovo druženje ponovimo.

Nešo Popović – Šoneri: Beskrajno sam ti zahvalan na ovom razgovoru. Silno sam uživao u ovim pitanjima. Inače, sa ovom stranicom radiš fenomenalnu stvar vezanu za promociju domaćih autora. Balkan ima u ponudi dobre knjige, treba samo tražiti. Zato ste važni svi vi koji tražite, čeprkate, kopate i otkrivate autore. Hvala u ime svih nas.

dragan

dragan

Ostavi komentar