Aberkrombijeva “Krvava zemlja” ili kako od kaubojca napraviti epsko-fantastični roman

Šta je potrebno da bi jedna kaubojska priča bila dobra? Za početak, potreban je kauboj. Neko ko je ubojit sa revolverima. Ko je poput Mandušiča Vuka jer „u ruke Mandušića Vuka biće svaka puška ubojita“. Mada, za razliku od Mandušića Vuka kauboj bi po mogućnosti trebalo da ima tajanstvenu prošlost.

Zatim je za dobru kaubojsku priču potrebna prerija. Mnogo prerije. Osim prerije potrebni su indijanci. I naravno, karavan koji će putovati prerijom i kojeg će indijanci da napadnu. Uz sve to, može u priči da postoji grad u kome vlada zlatna groznica. Da to bude divlji grad bezakonja u kome se svi otimaju za parcele na kojima će ispirati zlato, koje će potom trošiti na kocku, kurve i alkohol.

I, naposletku, potreban je dvoboj revolveraša u kome ćemo svim srcem da navijamo za našeg tajanstvenog kauboja. A onda, kao poslednje na listi, za dobru kaubojsku priču potrebno je da glavni pištoljdžija na kraju odjaše u zalazak sunca.

E sad ako sve navedene elemente pretočimo u epsku fantaziju i revolveraša zamenimo bajom koji sve redom ubija mačem, a indijance zamenimo divljim narodom koji živi u preriji, dok preriju, zlatnu groznicu, kocku, kurve i alkohol zadržimo, dobićemo Krvavu zemlju, knjigu Džoa Aberkrombija koja me je naterala da je pročitam sa osmehom na usnama jer je pisac na maestralno dobar način sve elemente dobrog vesterna pretočio u jednu odličnu epskofantastičnu priču.

I neka vas moj osmeh na usnama ne zavara. Iako ima smešnih scena svojstvenih Aberkrombiju, knjiga vas neprestano drži u napetosti jer je prepuna opasnih dogodovština (neću spojlovati, već samo iz želje da vas zainteresujem otkriću da će jedan od glavnih likova u prethodnim Aberkrombijevim knjigama u ovoj zaginuti). Preokreti su česti i zbivanja su dinamična te, zapravo, ne osetite da ste pročitali tih pet stotina pedeset strana koliko ih knjiga ima. Tek na kraju, dok gledate u leđa jednom od glavnih likova koji je, kao što već spomenuh, odjahao u zalazak sunca, shvatite da ste stigli do kraja.

Zbog toga je bez zrnca dvoumljenja preporučujem. Verujte mi, “Krvava zemlja” će vas dobro zabaviti. Zapravo, nemojte mi verovati. Proverite sami 🙂

dragan

dragan

Ostavi komentar