Siniša Sušić, autor epske sage “Zlatni zmaj” – Intervju

Siniša Sušić

Ako ste nekada, otvarajući knjigu, imali osećaj da umesto korica otvarate vrata u jedan drugi svet, onda roman „Zlatni zmaj – Laž“, autora Siniše Sušića, predstavlja pravi dragulj među portalima, jer će vas odvesti ne samo u jedan, već u više svetova.

Zmajevi, čarobnjaci, trolovi i druga mitološka i magična stvorenja na stranicama Zlatnog zmaja čekaće vas u raznim svetovima, koji su smešteni na planetama Sunčevog sistema.

Naravno, nije zapostavljena ni naša planeta. Tajna našeg nastanka, Atlantida, egipatske i bosanske piramide, planinski predeli Zelengore i podzemni prolazi, koji povezuju građevine izgrađene u osvit ljudske civilizacije, našli su svoje mesto na stranicama romana

“Zlatni zmaj – Laž“.

Hronike Helma: Svi smo mi obični ljudi, ali u svakome od nas krije se neka neobičnost. Darjan, glavni lik romana “Zlatni zmaj – Laž”, upoznao je svoju, koja ga je odvela u avanture kojima se nije nadao. O romanu neću više ništa da kažem, jer znam da bi čitaoci više voleli da o Zlatnom zmaju čuju tvoju reč, odnosno reč autora. Šta je Zlatni zmaj?

Siniša Sušić: Kao prvo, želeo bih da se zahvalim na interesovanju i vremenu koje si odvojio za Zlatnog zmaja. Kroz roman se protežu avanture glavnog junaka koji nas vodi u nepoznati svet i upoznaje sa mnogim mitološkim bićima, zagonetnim lokacijama, a otkriva nam i tajnu koja je vekovima vešto skrivana od ljudskog roda. Trudio sam se da roman ne bude ni malo sličan bilo kom romanu objavljenom na našim prostorima. Želeo sam nešto novo, nešto drugačije. Želeo sam da čitaocima pružim avanturu u kojoj će uživati. Nisam želeo da ovaj roman upoređuju sa bilo kojim romanom. Nadam se da sam u tome uspeo i da sam uklopio mnogobrojna znana ili manje znana bića sa mističnim lokacijama, građevinama, pa čak i nekim novim planetama.

Hronike Helma: Sa romanom “Zlatni zmaj – Laž” počinju avanture kroz koje želiš da provedeš čitaoce, ali se tu ne završavaju, jer je Zlatni zmaj, zapravo, serijal knjiga. Da li knjige iz serijala mogu da se čitaju kao zasebna dela, tj. romani, ili se radi o nastavcima?

Siniša Sušić: Knjige iz serijala su zasebne priče. Svaka knjiga prati neku novu avanturu Darjana i njegove družine.

Hronike Helma: Znam da je nezahvalno pitati autora, kada će delo da bude završeno. Ipak, možda bi mogao da kažeš, kada bi, otprilike, druga knjiga serijala trebalo da bude objavljena?

Siniša Sušić: Druga knjiga je u rukama izdavača, tako da se nadam da će uskoro biti u štampi, a što je još bitnije i u rukama čitalaca.

Hronike Helma: Možeš li reći par reči o drugom romanu, tek nekakav nagoveštaj, kakve nas avanture čekaju?

Siniša Sušić: Kroz čitav serijal pratimo avanture glavnog junaka i njegove družine. Nove avanture donose nove izazove… Potragu za artefaktima, Svet mrtvih, neka nova bića iz moje mašte, ali da sada ne otkrivam više, dovoljno je i ovo da zagolicamo čitaocima maštu…

Hronike Helma: Da li se zna koliko će knjiga biti u serijalu ili će njihov broj da odredi sama priča, dok se bude pisala?

Siniša Sušić: Ovo je najteže pitanje. Za sada znam da će sigurno biti četiri dela ili knjige, ali ko zna gde će me pisanje odvesti. Ništa nije konačno dok se ne napiše -KRAJ- a čak i tada sve je podložno promenama.

Hronike Helma:  Osim na profilu, čitaoci sa tobom mogu da stupe u kontakt preko grupe i stranice na facebooku

https://www.facebook.com/groups/700801396979930/

https://www.facebook.com/sinisa.susic.50

Kakvo je tvoje dosadašnje iskustvo? Kako su čitaoci prihvatili roman Zlatni Zmaj?

Siniša Sušić: Putem društvenih mreža stalno sam u kontaktu sa čitaocima. Za sada je lepo prihvaćen. Izdvojiću samo jednu čitateljku koja do sada nije bila ljubitelj epske fantastike, ali je Zlatnog zmaja pročitala zbog izazova, kazaću samo da sa nestrpljenjem očekuje drugi deo.

Hronike Helma: Osim romana, autor si nekoliko fantastičnih i horor priča. Kada će one biti dostupne čitaocima i možeš li dati nagoveštaj o čemu se radi u njima?

Siniša Sušić: Posebno sam ponosan na priču “Senka” koju čitaoci mogu naći u zbirci priča “Čuvari zlatnog runa III”. Pričom pratimo zabranjenu ljubav mitskih bića koja mir nalaze na planeti Zemlji, ali idilu kvare mračna bića kakva niste sreli ni u najgorim košmarima. “Sestre” su nastavak “Senke”, one su na čitanju i nadam se da će biti deo još jedne zbirke.

Hronike Helma: Šta misliš o perspektivi epske fantastike na našem prostoru?

Siniša Sušić: Mislim da je na našem prostoru epska fantastika još uvek nedovoljno prihvaćena od strane čitalaca, a posebno kada su domaći autori u pitanju. Mislim da vreme ovog žanra tek dolazi…

Hronike Helma: Koje knjige nameravaš da jednoga dana ponovo pročitaš?

Siniša Sušić: Ja imam maniju da moram imati knjige koje sam pročitao. Knjige kupujem, a ne iznajmljujem, ne čitam u elektronskoj formi tako da sve knjige iz moje bogate kolekcije mogu biti ponovo pročitane. Izdvojiću Stivena Eriksona i serijal “Pripovesti iz Malaške knjige palih”.

Hronike Helma: Tvoje omiljene serije i filmovi?

Siniša Sušić: Izdvojio bih “Gospodara prstenova”, “Pasje vojnike” i “Igru prestola”. Ima tu još mnogo dobrih horora, ali da ne nabrajam više.

Hronike Helma: Poput mnogih pisaca, koji nastoje da objave svoje prvo delo, i ti si nailazio na mnogo prepreka. Miloš Petković ti je pružio pomoć…

Siniša Sušić: Miloš Petković je čovek koji mi je mnogo pomogao. Pod njegovom dirigentskom palicom je objavljen Zlatni zmaj. Mogu reći da je upravo Miloš zaslužan što roman izgleda baš ovako i što je uopšte ugledao svetlost dana. Zahvalan sam mu na ogromnoj pomoći, strpljenju, savetima ali prvenstveno sam zahvalan na prijateljstvu. Imati Miloša za prijatelja je neopisivo, pravo bogatstvo.

Hronike Helma: Šta bi savetovao neobjavljivanim autorima, koji bi tek trebalo da savladaju prepreke na putu do objavljivanja svoje knjige?

Siniša Sušić: Uh, savet je teško dati. Ukoliko postoji ljubav prema pisanju i dobra ideja, naoružajte se strpljenjem, upornošću i verujte u sebe. Kao što sam rekao u Zlatnom zmaju: “Sanjajte i verujte u svoje snove, jer osećaj je neopisiv kad snovi počnu da se ostvaruju”.

Hronike Helma: Siniša, hvala ti na ukazanoj prilici za druženje. Želim ti puno uspeha u daljem radu i nadam se da će čitaoci ubrzo imati priliku da uživaju u drugoj knjizi serijala Zlatni zmaj.

Siniša Sušić: Nema na čemu, drago mi je bilo i nadam se da ćemo druženje nastaviti. Hvala tebi na ukazanom vremenu.

dragan

dragan

Ostavi komentar