Eric Johansson, autor romana “Izlet smrti” i “Kraljevstvo nade” – Intervju

Eric Johansson

Eric Johansson, rođen u Osijeku 1989.godine, talentovani je pisac iz Hrvatske, odrastao u spisateljskoj porodici koja iza sebe ima objavljenih nekoliko desetina romana i zbirki. Zanimanje za žanr fantastike i horora pokazao je u ranoj mladosti i hvala Bogu na tome.

Zašto hvala?

Zato jer bi fantastika i horor na Helmu bili na velikom gubitku da je, kojim slučajem, inspiracija odvela Erica Johanssona u neke druge žanrove, u neke druge vode. Ako se pitate šta je Helm… to je naziv za Balkansko poluostrvo, koji je bio u upotrebi pre nekoliko vekova.

No, da se vratimo Ericu Johanssonu i njegovim književnim delima, koja su zbog originalnosti i kvaliteta ovog autora učinila prepoznatljivim ne samo u Hrvatskoj već i van njenih granica.

Za početak, navešću par odabranih stihova iz jedne od Ericovih pesama, meni veoma upečatljive, sa namerom da čitaoci osete nagoveštaj kreativnosti, kojom je proviđenje obdarilo ovog autora.  

Tama sada vlada
Vještičin je let.
Zlo je uvijek živo,
Gori cijeli Svijet.

Lepet krila crne Vrane
Raspršuje taj plam,
Vatru tvoje Duše,
Smrt ulazi u san.

Oh ne, opet taj Vudu,
Magija kroz noć,
Oštrica kroz Srce,
Urlik vrišti – UPOMOĆ!

Kako izbjeći tu Tamu?
Kako pronać neki spas?
Kako dotaknut Svjetlost,
Kad izgubio si glas?

Hronike Helma: Eric, na početku bih želeo da se zahvalim na ukazanoj prilici za intervju. Pre nego što dođemo do tvoje najnovije knjige koja se upravo pojavila u prodaji, ako dozvoljavaš vratićemo se na prvu. Objavljena je pre devet godina, pod nazivom koji ne bi bio neobičan da u sebi ne sadrži ime tvog druga iz srednje škole, koji ti je rekao da bi trebalo da napišeš knjigu u kojoj će on biti glavni lik.

I ti je napisao 🙂

Knjiga se zove „Kordina šaka“ i objavljena je 2011. godine. Šta bi sada, devet godina nakon njenog objavljivanja, mogao da kažeš o svom prvencu?

Eric Johansson: Lijep pozdrav i hvala ti na pruženoj prilici za ovaj intervju, a također i puno pozdrava svim čitateljima! Za “Kordinu šaku” vežu me divne uspomene, počeo sam je pisati još u srednjoj školi sa 17. godina kao posvetu mom dragom školskom drugu kojega smo svi zvali nadimkom Korda, a i danas smo ostali u sjajnim odnosima. “Kordina šaka” je u početku zamišljena kao avanturističko-akcijska priča od nekih 30-ak stranica, no na nagovor onih koji su je pročitali i kojima se jako svidjela, odlučio sam je proširiti u roman. “Korda” je dovršen za vrijeme moga faksa, da bi konačni oblik dobio 2009. godine, a objavljen je 2011. godine u izdanju Edicija Božičević iz Zagreba. Također je u Srbiji 2017. g. izašlo elektronsko izdanje romana u izdanju Media Art Contenta iz Novog Sada. Na moje veliko iznenađenje, otkrio sam da se jedan primjerak “Kordine šake” nalazi i u nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Princetonu u SAD-u. Kako je tamo dospjela, stvarno ne bih znao, no ova vijest me zbilja obradovala.

“Kordina šaka” jedan je od prvih hrvatskih crnohumornih i satiričnih romana inspiriranih zabavnim, po nekima lošim, ali kultnim SF i horor filmovima B-produkcije, koji kombinira u sebi hrpu žanrova – od akcije, krimića, trilera, fantasya, SF-a, horora, parodije, satire i travestije, basne i bajke pa sve do povijesnog i kung fu romana.

Glavni lik se zove Korda Glavosjekač, plaćeni je ubojica, mafijaš i teški alkoholičar. Korda ne traži mnogo od života – dobro se napiti, potući, kao član mafijaške organizacije preprodati drogu, ako se ukaže prilika zavesti koju ljepoticu, popušiti najbolje kubanske cigare te na kraju … opet se dobro napiti te tako neprestano u krug.  Na svojim specijalnim misijama on putuje cijelim svijetom, ali i izvan njega, posjećuje čak i Mjesec te susreće cijelu paletu likova od kojih su neki poznate društvene ili povijesne ličnosti. Po podrijetlu je Rus, no odgojili su ga Kinezi zbog toga često i vjerno pomaže svom učitelju, šaolinskom mudracu Cha Pou te predsjedniku Mao Zedongu u ratu protiv Japanaca koji su veliki kineski neprijatelji, nisu mu dragi ni afroamerički crnci koji vode konkurentsku mafiju, a s druge strane, nije mu nikakav problem prijeći na stranu korejskog ili kubanskog predsjednika ako mu dobro plate kako bi pak izvršio atentat na američkoga predsjednika kojega proziva kao “najvećeg neprijatelja mira u svijetu”.

“Na Kordinu šaku” su utjecali brojni filmovi, romani i stripovi, spomenuo bih samo neke – genijalni “Fist of Fury” velikog Bruce Lee-a i kultna kung fu parodija Kung Pow, meni osobno najdraži strip Zagor (pogotovo što se tiče komičnih elemenata sa njegovim vjernim kompanjonom Chicom), izvrsni crnohumorni stripovi hrvatskog crtača Dubravka Matakovića… Također sam uočio da moj roman ima dosta sličnosti za odličnim švedskim kung fu trash filmom Kung Fury, koji je doduše napravljen nekoliko godina nakon mog romana.

“Kordina šaka” možda nije moj najkompleksniji, ali mi je srcu svakako iznimno drag roman kao i brojnim čitateljima koji su ga imali prilike pročitati i upravo zbog toga, gotovo deset godina poslije, pišem posve novu verziju pod drugim naslovom, ili da se preciznije izrazim remake, kojega planiram objaviti do iduće godine, a odmah zatim slijedi pisanje i njegova nastavaka.

Hronike Helma: Nakon Kordine šake, prošle godine objavio si drugi roman pod nazivom „Izlet smrti“. Sudeći po gradivnim elementima, „Izlet smrti“ spada u bisere horor žanra. Grupa đaka kreće na školsku eksurziju u Rumuniju i na tom putu prolazi kroz razne dogodovštine. Izlet smrti obiluje neobičnim avanturama, crnim humorom, hororom, smeh i strah idu ruku pod ruku. Takođe ima onih očaravajuće bizarnih situacija, koje su na Helmu i te kako moguće i koje nam svakoga dana govore da živimo na mestu na kome do izražaja istovremeno dolazi najgora i najlepša strana ljudske prirode. Ukratko, u tom romanu poveo si čitaoce na izlet prepun smeha, straha i šokantnih scena. Kako bi „Izlet smrti“ predstavio čitaocima? Ali pokušaj da to bude kao da ih nagovaraš da se usude, da zakorače i da uđu u autobus. I da zajedno sa grupom đaka krenu na ludu vožnju, na Izlet smrti.

Eric Johansson: Dragi čitatelji, dragi putnici, ako ste hrabri i odvažni te spremni zakoračiti na put bez povratka, a usput ste željni iskusiti avanturu života popraćenu obiljem akcije, krvi i smijeha, onda uđite u bus mafijaške kompanije “Herceranza”. Udobno se smjestite, vežite pojaseve te u društvu strašne učiteljice Fobije Spiritus, hrabrog mladića Gabriela i lukavog Roma Frante, zaputite se s našim ćelavim brkatim vozačem na maturalno putovanje u Rumunjsku s ciljem da upoznate legendarnog Vlada Drakulu Nabijača. No, pazite, prije nego što krenete, mnogi od vas možda neće preživjeti dolazak na odredište jer će vas na putovanju dočekati brojna ubojita uzbuđenja kao što su sukobi s pohlepnim svećenicima i njihovim malim pomoćnicima, ubojitim afričkim crncima u lovu na ljudske glave, pa čak i korumpiranim krvožednim doktorima s lažnom dozvolom. Usudite se krenuti na ovo krvavo maturalno putovanje prema posljednjoj postaji – smrti!

Hronike Helma: „Izlet smrti“ je bio naprodavaniji roman na štandu Zagrebačke naklade, renomiranog hrvatskog izdavača. U Hrvatskoj si imao niz promocija i knjiga je odlično prihvaćena od strane čitalaca. Sve sam ovo spomenuo jer si, takođe, imao ugodno prijateljsko druženje sa srpskim piscima fantastike u Beogradu. Iako znam da nisi mnogo vremena proveo u Srbiji, ipak ću da postavim pitanje koje se dotiče tvog boravka. Dakle, vezano za razvoj žanrova horora i fantazije, kao i književnosti uopšteno, uzimajući u obzir pisce, izdavače, distribuitere i cene knjiga u prodaji… kakve su sličnosti i razlike između Srbije i Hrvatske?

Erric Johansson: Što se tiče samog horora kao žanra u književnosti i njegove popularnosti u Srbiji, ne znam kakvo je točno stanje u Srbiji, ali kod nas ima jako malo autora koji pišu taj žanr, recimo sjajni Mislav Pasini, Viktoria Faust, Danijel Špelić… S fantasyem je nešto bolje situacija kod nas, imamo nekolicinu zaista sjajnih autora, od kojih bih izdvojio i novije veoma talentirane autore kao što su Barbara Mišković i Ema Botica.  Čitajući i kupujući romane srpskih autora koji pišu fantasy, to jest epsku fantastiku, došao sam do zaključka da je ona u Srbiji zadnjih godina doživjela novi veliki procvat, a nadam se da će se slična stvar uskoro dogoditi i u Hrvatskoj. Što se tiče prodaje i distribucije romana u Hrvatskoj koji spadaju u žanr horora i fantastike, ovdje moram pohvaliti Hangar 7, Zagrebačku Nakladu i Udrugu Krug Knjiga kao renomirane izdavače fantastike koji se godinama neizmjerno  trude promovirati i popularizirati taj žanr na našim prostorima kao i domaće pisce fantastike i njihova djela. Veoma sam ponosan da sam sa svoja tri romana i četvrtim na putu, kao pisac, ali i strastveni ljubitelj fantastike, dao svoj doprinos očuvanju toga žanra u književnosti na našim prostorima.

Veliki problem kod nas u Hrvatskoj su veće cijene knjiga i troškova njihova objavljivanja za razliku od Srbije. Kod vas se iz moga kuta gledanja može pronaći čitava lepeza atraktivnih knjiga i pisaca, što stranih, što domaćih po veoma povoljnoj cijeni. Volio bih zaista da se taj razmjer cijena u bliskoj budućnosti promijeni, na obostrano zadovoljstvo čitatelja i izdavača.

Hronike Helma: Eric, čitaoce si poveo na „Izlet smrti“, a onda ih nakon izleta doveo u „Kraljevstvo nade“. To je naziv tvog trećeg romana, koji je nedavno objavljen. „Kraljevstvo nade“ je prva u nizu humoristična posveta žanru mača i magije, inspirisana Konanom, Narnijom, Amberom… Ako zamislimo da je autobus, kojim si čitaoce vodio na Izlet smrti, u povratku upravo stao u Windiru, kako bi opisao Kraljevstvo nade pre nego što ih povedeš u obilazak?

Eric Johansson: Moj novi fantasy roman “Kraljevstvo nade”, fantastična je i duhovita posveta žanru mača i magije, a knjigu je objavio Hangar 7 iz Zagreba. Radnja se zbiva manjim dijelom u svijetu ljudi, Midgardu, te u mističnom kraljevstvu Windir i njegovom susjednom kraljevstvu Wigand, zemljama koje se nalaze u drugoj dimenziji u koju se može uži samo preko astralnih vrata, takozvanog portala u neki drugi magični svijet.

Dragi čitatelji, zaputite se s nama autobusom putem astralnih vrata u drugu dimenziju i mistično kraljevstvo Windir gdje ćete upoznati čudaka imenom Angus Mord, po zanimanju postolara, a u slobodno vrijeme praktikanta svakojakih vradžbina. Naš Mord je sklopio pakt s ružnim demonom ludila koji mu je u zamjenu za nekoliko hramova i, naravno, dušu, omogućio veliku moć u kraljevstvu. Tako postade Prekrasni Gospodar, čarobnjak, vladar Windira i veliki tiranin protiv koga će se morati složiti čitava četa junaka da bi ga zbacili s trona… 

Udružite se s našim srčanim junacima – kraljicom Andromahom, vilenjakom Bjornom, majstorom bodeža Jasonom, vješticom Taramis, faunom Gottfridom, čarobnjakom Dagonar, patuljkom Vonirom, čovjekom-tigrom Manfredom, zmajem Fangornom, gnomom Finnom te mladim prijestolonasljednikom Wilhelmom u potragu za krunom i epsku borbu protiv samoga zla… Krenimo zajedno oboružani mačevima i magijom u junačku avanturu života kako bismo svrgnuli tiranina i povratili nadu u naše kraljevstvo. Zaputimo se zajedno od Zabranjene šume preko Rijeke beznađa, kroz Klanac krvavih suza, dolinu Usnulih kraljeva i Maglovitu pustoš pa sve do Utvrde grimiznih ratnika, i zajedno s našim herojima ukrstimo mačeve, helebarde i sablje, ispucajmo strijele i bacimo magijske čine na trolove, gobline, demone, čarobnjake, vještice i svakojaka čudovišta među kojima će se naći i dvorogi jednorozi…

Hronike Helma: Kao što si rekao, u Kraljevstvu nade, u Windiru, čitaoce čekaju junaci, čarobnjaci i razna mistična bića. Svi će udružiti snage u epskoj borbi protiv zla i tiranije. Ipak, verujem da oni nemaju isti odnos prema svom autoru. Ili, možda je bolje reći, kreatoru. Koji je lik u Kraljevstvu nade bio najnestašniji i najneposlušniji prema tebi?

Eric Johanson: U Kraljevstvu nade ima mnogo nestašnih i neposlušnih likova, svaki je specifičan i unikatan na svoj način, međutim, jedna dama se posebno ističe iz hrpe ostalih junakinja i junaka, a to je kraljica Wiganda, Andromaha. Andromaha je često svojeglava, tvrdoglava, nestašna i neposlušna djevojka, iako je glavni ženski lik u romanu te je dobra srca i na strani “dobrih” junaka, s obzirom na njene neke veoma upitne i nimalo moralne postupke (napomena – vidi u romanu dio njena nimalo pristojnog odnošenja prema proscima, kao i njeno zlobno iživljavanje na svom slugi patuljku Elofu) možemo je dijelom smatrati i antijunakinjom. Andromaha je svakako jedan  od mojih najkompleksnijih ženskih likova koje sam do sada stvorio te također jedan od najdražih. Lik zločeste kraljice Andromahe izmišljen je u čast jedne moje drage prijateljice sa kojom sam zajedno studirao na faksu, a znamo se već više od deset godina i s ponosom je mogu zvati svojom sestrom. Iako moja prijateljica u stvarnosti nema iste osobine kao naša kraljica, dok sam pisao svoj roman stavio sam moju prijateljicu u Andromahinu ulogu, a također je još nekoliko junaka pa i negativaca u romanu, kao što su Wihelm, Jason, Taramis, Vonir, Lydia, Paulus… bazirano na stvarnim osobama i prijateljima iz moga života.

Hronike Helma: Kao veliki ljubitelj knjiga Teri Pračeta moram da te pitam, koje su sličnosti i razlike između njega i tebe, imajući u vidu da obojicu krasi smisao za humor?

Eric Johansson: Sličnosti između Kraljevstva nade i romana velikog Terrya Pratchetta, kao i u samom stilu pisanja jest neobični spoj humora i epske fantastike, takozvani humoristični fantasy koji po mom mišljenju nema mnogo autora zastupljenih na našim prostorima, npr. u Hrvatskoj takve romane piše Vanja Spirin, a u Srbiji je jedan od veoma značajnih Tihomir Jovanović sa svojim odličnim knjigama “Palisade i čadori” i “Baka Mandini krugovi”. Karakteristika koja krasi Pratchettove romane, pa tako i moj stil pisanja su luckast, vrckav humor, igra riječi i dosjetke te parodija, satira i aluzije na poznate likove, bili oni iz stvarnog života ili izmišljeni, iz književnosti, stripa, filma… Likovi u njegovim pa tako i u mojim romanima često su prikazani više ili manje karikaturalno, nisu savršeni, niti to pokušavaju biti, svjesni su svojih nedostataka i mana. Na primjer, u “Kraljevstvu nade” vilenjak Bjorn ima neurednu bradu, krezub je, jednook, ovisan o lakim ženama, princ Wilhelm je spretan s mačem, ali mu magija slabo polazi za rukom, a glavni negativac, kralj i zli čarobnjak Mord, usprkos svojoj velikoj apsolutnoj moći pokaže se malim, nemoćnim i izrugivanim pred određenim pripadnicima običnom puka. S druge strane, mislim da je moj humor u određenim dijelovima ipak malo mračniji, da ne kažem brutalniji od Pratchettova. (napomena – pogledaj dio u romanu gdje je opisano na koji okrutan način se tiranin Mord rješava neposlušnih kentaura, orkova i čarobnjaka, a pri tome se još i odlično zabavlja ;))

Hronike Helma: „Kraljevstvo nade“ je stvoreno. Njegovim objavljivanjem uklonio si veo koji ga je do sada skrivao. Pa ipak, kako da stignemo tamo? Ili drugim rečima, gde i kako knjiga može da se kupi?

Eric Johansson: Do Kraljevstva nade, točnije do Windira, pa i njegovog susjednog kraljevstva Winidra, možete stići laganom opuštenom šetnjom daleko iza astralnih vrata u magičnu dimenziju midgardskog interneta, ulaskom u Inverzija web shop s nekoliko zamaha mačem ili pak klikova miša, gdje možete nabaviti roman po sniženoj cijeni od 49 kn.

Link za naručivanje:

https://www.agentcash.com/shops/inverzija/products/kraljevstvo-nade

Također, knjigu u Hrvatskoj možete nabaviti preko web shopa Hoću knjigu te njihovih knjižara u nekoliko hrvatskih gradova, te u knjižari Nova u Osijeku.

Link za naručivanje:

https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/znanstvena-fantastika-fantazija/kraljevstvo-nade

Što se tiče Srbije, knjiga bi trebala biti dostupna u bliskoj budućnosti u Čudnoj knjižari preko Znaka Sagite. Također imam u planu ove godine promovirati Kraljevstvo nade na sajmu knjiga Interliber, a vjerojatno i na sajmu u Beogardu, te na još nekoliko festivala fantastike u Hrvatskoj – Sferakonu u Zagrebu, Olymposu u Osijeku i Skonu u Sisku. Roman će se također uskoro moći posuditi u većini hrvatskih biblioteka.

Hronike Helma: U najavi za „Kraljevstvo nade“ spomenuto je da je taj roman prva u nizu humorističnih posveta. Da li to znači da možemo očekivati nastavke?

Eric Johansson: Apsolutno! Kraj romana je tako napisan da je otvoreno mjesto za nastavak. Nakon što dovršim pisanje nove verzije “Kordine šake” svakako mi je u planu napisati nastavak romana i gurnuti naše junake u nove avanture, nevolje i pothvate.

Hronike Helma: Ti si veliki poznavalac kineske kulture. Od šeste godine života pisao si haiku pesme. Objavljivao si ih u zbornicima. Takođe si pisao SF priče i objavljivao ih u književnim časopisima. Na natječaju ERATO 2001. godine dobitnik si priznanja Međunarodnog instituta za književnost za lirsku pjesmu. Međutim, zanimljivo je da si zbog svoje haiku poezije u osmoj godini života nagrađen prvom nagradom na festivalu poezije Ivica Kičmanović u Zaprešiću. Otkuda ljubav prema kineskoj kulturi i haiku poeziji, za koju mnogi od nas misle da je japanska, a koja zapravo korene vuče iz Kine?

Eric Johansson: Ljubav prema kineskoj kulturi je krenula od malih nogu, točnije od osnovne škole kada mi je otac (koji je i sam pisac fantastike i veliki ljubitelj kineske i japanske kulture) poklonio za rođendan jednu slikovitu knjižicu o kineskom horoskopu koja je i općenito o drevnoj kineskoj kulturi. Nakon toga, počeo sam detaljno istraživati i skupljati sve vezano uz kinesku kulturu, gospodarstvo i ekonomiju, povijest, filmove, umjetnost…. Od desete godine do negdje osamnaeste bio sam skupljao članke iz novina, časopisa i raznih publikacija vezanih za Kinu, bilo se tu nakupilo preko 1000 stranica materijala, no dolaskom i razvojem Wikipedije prestao sam se baviti tim načinom prikupljanja informacija. Moju vječnu ljubav i zanimanje prema Kini prenio sam i u svom maturalnom i diplomskom radu koji je bio o toj zemlji, a također se veći dio radnje u mom romanu “Kordina šaka” (kao i u njegovom remakeu) zbiva u Kini te su u njemu jedni od važnih likova kineski predsjednik Mao Zedong i mudri shaolinski kung fu svećenik Cha Po. O tome kao i mojoj zanimaciji za Kinu govorio sam i u intervjuu za China Radio International.

Što se tiče haiku poezije, prvu pjesmu sam napisao sa šest godina ni ne znajući uopće da se radi o toj književnoj formi to jest obliku poezije dok mi mama nije objasnila što je haiku te smo poslali nekoliko pjesama koje sam kasnije napisao u dječje časopise gdje su i objavljeni, a nakon toga su slijedili zbornici, festivali poezije, a poslije toga priče koje sam objavljivao te i danas objavljujem u časopisima, a najnovija SF horor priča “Sve samoubojice idu u raj” uskoro izlazi u zbirci horor priča skupine autora pod nazivom “Besan Vol. 2”, u izdanju Slovenskog slova iz Beograda.

Hronike Helma: Svoje radove si takođe objavljivao u dečijim časopisima Smib, Radost, Modra lasta. Da li su to bili tvoji prvi koraci u književnosti i koja je tema tih dela?

Eric Johansson: Pjesme i priče koje sam objavljivao u tim dječjim časopisima su zaista bili moji prvi koraci u književnosti i teme tih djela su bili ljudi, pejsaž, životinje, određeni događaji u mom životu… S odrastanjem pa tako i razvijanjem kao autora te pjesme su u srednjoj školi prerasle u ljubavne, misaone, humoristične i epske, a takve pišem i danas. No malo ljudi zna da sam se osim u književnosti bio okušao u crtano-tekstualnoj formi, to jest stripu. Naime od samog početka osnovne škole pa do prve godine faksa, redovito sam osim pisanja pjesama i priča vlastoručno crtao stripove (većinom su to bili stripovi fantastike o mojim vlastitim super junacima u obliku (polu)karikature, nacrtano je negdje oko 800 stranica) koje sam pokazivao samo obitelji i bliskim prijateljima. Nakon što sam krenuo na faks, zbog obaveza i pomanjkanja vremena prestao sam s crtanjem tih stripova i okrenuo se isključivo pisanoj riječi. Ako koji slučajem imate dojam da dok čitate neki moj roman zapravo čitate neki strip, to nije nikakva slučajnost 😉

Hronike Helma: Od tada je prošlo više godina. Stručno si se usavršio i sada nisi posvećen samo pisanju, već se baviš uređivanjem i lekturom. Reci nam nešto o tome.

Eric Johansson: Diplomirani sam magistar hrvatskog jezika i književnosti i povijesti te se već nekoliko godina bavim lekturom, a također i uređivanjem književnih tekstova domaćih autora. Na tome radim samostalno ili u suradnji s kvalitetnim i sjajnim suradnicima koji su također pisci. Na taj način često zajedno podijelimo poslove, npr. ja lektoriram tekst, a moja kolegica ga uređuje i pravi prijelom za tisak, također imamo i sjajnu suradnicu koja je također pisac, a pravi naslovnice za romane i ovim putem ih sve pozdravljam!

Hronike Helma: Za nastavak Kraljevstva nade sam te već pitao. Da li imaš još neke književne planove vezane za budućnost?

Eric Johansson: Kako sam bio spomenuo, upravo radim na novoj verziji tj. remakeu Kordine šake koja će nositi naziv “Korda i magija alkohola”, a nakon što završim taj roman planiram napisati i njegov nastavak kao i nastavak “Kraljevstva nade”.

Hronike Helma: Na Facebooku imaš stranicu

Eric Johansson – Fantasy Writer@ericjohanssonwriter

takođe imaš grupu Kraljevstvo književnih snova

https://www.facebook.com/groups/987329618143669/?epa=SEARCH_BOX

Prateći stranicu i grupu primetio sam da one ne služe samo za tvoju promociju, već na njima nesebično pomažeš svojim kolegama, drugim piscima, u promovisanju njihovog stvaralaštva…

Eric Johansson: Jedan od mojih mota jest nešto ovako – Ne učiniti nikome nažao i uvijek kada je to moguće nekome pomoći i na taj način učiniti dobro djelo. Drugim riječima, činiti druge sretnima. To se isto odnosi i na moju potporu našim domaćim piscima i kolegama preko moje autorske Facebook stranice kao i Facebook grupe Kraljevstvo književnih snova koja je nedavno proslavila prvi rođendan i jako sam sretan da brojimo preko tisuću članova, pisaca i čitatelja. Osim promoviranja na Facebooku, trudim se, koliko je to u mojoj financijskoj moći, poduprijeti kolege po peru kupnjom njihovih romana, a od ove godine smo počeli i sa promocijama domaćih pisaca u knjižari Nova u Osijeku gdje radim kao moderator književnih promocija.

Hronike Helma: Pisac od malih nogu, pobednik na književnim konkursima, ljubitelj i poznavalac kineske kulture, epičar, putnik, stručno usavršen na polju književnosti… nabrajanje tvojih kvaliteta bi potrajalo. Ja sam naveo svega nekoliko jer želim da naglasim tvoj odgovor na sledeće pitanje. Koji su pisci i koje knjige uspeli da ostave utisak na osobu poput tebe?

Eric Johansson: Moj najdraži pisac i književni uzor je svakako Robert E. Howard, začetnik žanra mača i magije te tvorac legendarnih književnih junaka Conana barbarina,  Solomona Kanea, Kralja Kulla i Brana Maka Morna, između ostalih. Također, pisci koje obožavam i mogu navesti kao moje velike uzore i inspiraciju su : H. P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, Roger Zelazny, J. R. R. Tolkien, C. S. Lewis, Edgar Rice Burroughs, Ira Levin, Stephen King…

Što se tiče knjiga i romana koji su na mene ostavili veliki trag, osim “Conana” na “Kraljevstvo nade” veliki utjecaj su imali Tolkienov “Gospodar prstenova”, Lewiseve “Narnijske kronike”, Zelaznyeve “Kronike Ambera”, ali i fenomenalni roman kojega je napisao zajedno sa Robertom Sheckleyem – humoristični fantasy roman pod naslovom “Donesite mi glavu Dražesnog princa” kao i njegov fenomenalni nastavak – “Frka s Faustom”.

Hronike Helma: A omiljeni filmovi i serije?

Eric Johansson: Kada me netko pita koji ti je najbolji film koji si ikada pogledao, uvijek ću reći samo jedno – “Flash Gordon”, SF klasik iz 1980. g. Film kojega sam gledao nebrojeno puta i uvijek mu se vraćam. Također neki od mojih omiljenih filmova su “Pick of Destiny” Jack Blacka, filmski serijal “Planet majmuna” (svi nastavci), Carpenterovi “They Live” i  “Big Trouble In Little China”, animirane verzije Gospodara prstenova, Narnijskih kronika i Flasha Gordona, potom kineski epski klasici “Tigar i zmaj”, “Heroj”, “Kuća letećih bodeža”, “Fist Of Fury”  Bruce Lee-a, zatim Kung Pow, Kung Fury, Conan barbarin, originalna Star Wars trilogija, filmove Jet Lia i Donnie Yena…  A od serija obožavam gledati Orville, Dragon Ball, Star Trek, Last Kingdom, Vikinge, Mandalorian, Witchera, … Svi ti filmovi i serije su više ili manje utjecali na moje kreativno stvaralaštvo.

Hronike Helma: Šta te nisam pitao, a trebalo je?

Eric Johansson: Možda za još neke hobije kojima se bavim, haha 😉  Eto, obožavam slušati metal glazbu i metal je moj život, a također uvijek kada mi se pruži prilika amaterski volim zapjevati hitove mojih najdražih metal pjevača i grupa. Također sam strastveni kolekcionar knjiga, stripova, DVD filmova, CD albuma SF, fantasy, horor i paranormalne  tematike, te također autograma poznatih glumaca i pjevača….

Hronike Helma: Eric, hvala ti na vremenu koje si odvojio za ovaj intervju. Nadam se da ćemo u budućnosti imati još prilika za razgovor i druženje. Možda i za neki novi intervju, jer ne sumnjam da ćeš uspešno nastaviti porodičnu tradiciju plodnih književnih stvaralaca.

Eric Johansson: Hvala tebi na ovom divnom intervju i lijepim željama! Veliki pozdrav svim čitateljima i do nekog slijedećeg razgovora i druženja! 🙂

dragan

dragan

Ostavi komentar