Nenad Šakota, autor romana “U oku imperije” – Intervju

Nenad Šakota, au tor romana “U oku imperije” i “Dodir”

Kada je daleke 1941. godine Wilson Tucker u jednom časopisu posvećenom naučnoj fantastici prvi put upotrebio izraz “svemirska opera”, i to u pogrdnom smislu jer su u to vreme glavni finansijeri serija, poznatih kao sapunice, bili proizvođači sapuna, nije ni slutio koliko će taj naziv vremenom dobiti na ozbiljnosti i popularnosti. Wilson je taj izraz upotrebio jer svemirska opera, kao pravac u naučnoj fantastici, akcenat stavlja na međucivilizacijske sukobe različitih vrsta u svemiru uz obavezni dodatak romantičnih ljubavi, koje sa sobom takođe donose svojevrsne afere i potrebu da se opiše unutrašnji život likova u aspektu porodičnih odnosa ili odnosa prema ljubavi.

Svi znamo šta se desilo u međuvremenu. Taj izraz, koji se isprva koristio za podsmeh, prerastao je u vodeći pravac naučne fantastike koji je okupio na desetine i stotine miliona fanova i koji je iznedrio legendarna dela poput Flaš Gordona i nama vremenski bliže franšize “Rat zvezda”.

Nenad Šakota, autor psihološkog trilera “Dodir”, svojim najnovijim romanom “U oku imperije” na najlepši način predstavlja čari ovog pravca naučne fantastike i istovremeno ispravlja nepravdu, jer smo dugo čekali da se napokon pojavi jedno delo svemirske opere koje je nastalo iz pera nekog od domaćih autora.     

Hronike Helma: Poštovanje, Nenade, i hvala na odzivu da uradimo intervju. Mi smo se već družili na ovaj način kada smo pre par godina uradili intervju o Dodiru, psihološkom trileru sa elementima nadnaravnog.

Međutim, tvoj najnoviji roman “U oku imperije” spada u sasvim drugačiji žanr a radi se o naučnoj fantastici, tačnije rečeno o svemirskoj operi.

Odakle ideja da napišeš roman tog žanra?

Nenad Šakota: Tokom nekoliko proteklih decenija gledao sam impozantan broj filmova i serija koje pripadaju žanru naučne fantastike, tačnije rečeno svemirskoj operi. Takođe sam pročitao izvestan broj knjiga iz iste oblasti. Pretpostavljam da je ideja za moj pokušaj uplovljavanja u te vode čekala isti broj decenija da izađe na površinu. I drago mi je da je tako. 

Hronike Helma: Kojim rečima bi svoj najnoviji roman predstavio čitaocima?

Nenad Šakota: Jedina razlika između nas, ljudskih biča, i drugih oblika života u ovoj našoj dragoj galaksiji, je u tehnologiji.

Jer svega drugog, laži, pohlepe i, naravno, dobro znanog zla, ima na pretek…

Hronike Helma: Više informacija o romanu “U oku imperije” može se videti na stranici

U OKU IMPERIJE – ZVEZDANA PESMA

a knjiga može da se naruči na linku

http://www.otvorenaknjiga.rs/nenad-sakota/449-u-oku-imperije?search_query=u+oku+imperije&results=2

mada na sajtu Otvorene knjige, koja je tvoj izdavač, postoji i akcija sniženja ukoliko čitalac naruči oba tvoja dela

http://www.otvorenaknjiga.rs/nenad-sakota/467-nenad-sakota?search_query=u+oku+imperije&results=2

Iako je knjiga nedavno objavljena pa je možda previše rano, ipak ću ti postaviti pitanje da li su stigle prve povratne informacije od strane čitalaca? Kakvi su njihovi komentari o romanu “U oku imperije”?

Nenad Šakota: Knjiga je izašla u prodaju krajem decembra 2021. Još je rano za neke detaljne informacije. Jedino što za sada znam, jesu pozitivne povratne informacije od prvih cenjenih čitaoca “U oku imperije”.

Hronike Helma: Roman “U oku imperije” je prvi deo trilogije a sve tri knjige će, kao što je spomenuto, biti svojevrsna svemirska opera, što znači da si veliku pažnju posvetio unutrašnjem životu likova. Ako tu informaciju povežemo sa činjenicom da u prvoj knjizi trilogije nema pripadnika ljudske vrste, da li si imao teškoće dok si osmišljavao emotivni život likova koji ne pripadaju našoj vrsti?

Nenad Šakota: Jednom rečju, da. I moram reći, pravi je izazov napisati i jednu kratku priču sa ovom tematikom, ali ja volim izazove.

Volim kada pišem o nečemu što nikada ranije nisam probao. I upravo me je ta činjenica odvela do poslednjeg poglavlja “U oku imperije”.

Hronike Helma: Jednom prilikom si izjavio da roman “U oku imperije” nema glavnih likova. Međutim, meni su Iljengorka i Malagvajac “zapali za oko”. Kako bi opisao ta dva lika, pripadnika različite vrste, i koliko će vrsta vanzemaljaca imati cela trilogija?

Nenad Šakota: Pokušao sam da napišem priču u kojoj nema jednog, glavnog lika. Mislim da sam u tome uspeo.

Iljengorka i Malagvajac se ne razlikuju mnogo po karakteru. I jedno i drugo imaju tajne i misteriju svoje prošlosti, ali pripadaju različitim svetovima u svakom drugom smislu.

Odgovor na poslednje pitanje: mnogo njih.

Hronike Helma: Sa tako impozantnim brojem vrsta podrazumeva se da si osmislio veoma kompleksan svet sa raznovrsnim tehnološkim dostignućima. Možeš li par reči da kažeš o stepenu tehnološkog razvoja, o naoružanju, svemirskim brodovima…

Nenad Šakota: Stepen tehnološkog razvoja, kako u svemirskim brodovima, tako i u oružju, je snažan, elegantan, efikasan i krajne svirep. To je sve što mogu da kažem.

Hronike Helma: Da li se radi na nastavku i kada možemo očekivati drugu knjigu trilogije?

Nenad Šakota: Drugi naslov iz trilogije je napisan, ali je reč samo o prvoj ruci. Čeka me još posla. Velika je verovatnoća da će biti spreman za sajam knjiga 2022. Ako sajma uopšte bude…

Hronike Helma: Takođe pišeš i priče. Dve su nedavno objavljenje u zbirkama “Nijanse zla” i “Regia fantastika 7”. Reci nam par reči o toj vrsti tvog književnog stvaralaštva. 

Nenad Šakota: Kratke priče su posebna kategorija izazova. I uvek mi bude posebno drago kada uspem adekvatno da odgovorim na tako nešto.  

Hronike Helma: Ako bi birao, u svetu kog dela naučne fantastike bi odabrao da živiš, bilo da je to knjiga, film ili serija?

Nenad Šakota: Zadužbina – Isak Asimov. Neverovatno delo naučne fantastike. Neponovljivo.

Hronike Helma: U našem prethodnom razgovoru smo spomenuli tvoju grupu

Fantastikus – books & movies

Šta se dešava u grupi?

Nenad Šakota: Kada sam pravio grupu na društvenoj mreži fejsbuk, imao sam svega tri cilja. Mnoštvo vesti, zabavu i opuštenu atmosferu u kojoj bi se svaki zaljubljenik u sve fantastično osetio kao kod svoje kuće. Mislim da sam u tome uspeo.

Hronike Helma: Nenade, bilo je zadovoljstvo raditi ovaj intervju. Želim ti puno uspeha u književnom radu i nadam se da će se naše druženje nastaviti.

Nenad Šakota: Zadovoljstvo je bilo moje! Hvala na lepim željama. Svako dobro!

dragan

dragan

Ostavi komentar